fbpx
Tómalom fürdő-strand

Tómalom fürdő – Strand

A Fertőrákoshoz legközelebb lévő strand Tómalom fürdő. Sajnos a Fertő-tó fejlesztése miatt, az ott található strand még 2021 nyarán nem használható. Azért így sem maradnak strandolási lehetőség nélkül a hozzánk érkező vendégek.

A strand panziónktól az erdőn át vezető kerékpárúton, romantikus, kb 30 perces sétával elérhető. Az eldugodt kis fürdő családias hangulatú és meglehetősen olcsó. A felnőtt belépő ára 1.000 Ft, a diák- és nyugdíjasjegy 600 Ft, ami mellé díjmentes napozóágyat biztosítanak. Értékmegörzőt is igénybe vehetünk, tehát nem kell a törölköző rejtekébe dugnunk iratainkat és értékeinket. A délutáni érkezők, 14 órától, még olcsóbban bejuthatnak, 850 Ft és 510 Ft a jegyár. Egyetlen hátránya, hogy csak készpénzt fogadnak el, így erre fel kell készününk, ugyanis bankautomata nem található a környéken.

A gyermekeknek külön elkerített fürdőrészt tartanak fenn, bérelhető kajak és vízibicikli is.

Tómalom a strandolás mellett horgászati lehetőséget is biztosít. Jellemző halfajták: ponty, amur, csuka, süllő, keszeg, harcsa, compó, kárász. Horgászni a strand betonszegélyének végétől hátrafelé eső részén lehet, ahol az üzemeltető tiltja a csónak-és a vizibicikli forgalmat. Nem engedélyezett a csónak használata.
Napi díj: 2.000 HUF/felnőtt, 1.000 HUF/ifjúsági
Éves területi jegyet csak a horgászegyesületnél lehet váltani. Napijegyet árusítanak: „Angler Sztar” Sopron, Ötvös u. 12., „Milo”S. Stadion üzletház, Trans-Star Kft Kópháza, Soproni u. 10.
Az éjszakai horgászat nincs tiltva de a horgászhelyet ki kell világítani.

A hasznos, gyakorlati innformációk után, lássuk a tó történetét.

A tómalmi mesterséges tavak vizüket a Sopron városától északra található egykor nagy víztartalmú homokos-kavicsos pannon tengeri üledékből nyerték. A víznek egyrészről, mint elsőrendű energiahordozónak volt jelentős szerepe, másrészről pedig a halászat révén a táplálkozás területén. A tó névadójául is szolgáló malom meglétéről 1550-től értesülhetünk először.

1822-ben Mühl Konrád lett a nagytómalmi molnár. Ő volt az első, aki a Nagytómalmon nyilvános fürdőt létesített 1842-ben.

Nem ismeretes, hogy Mühl Konrád fürdője meddig működött, azt azonban tudjuk, hogy 1859-től a posztócéh vette meg tőle és a fürdőzés ezután sem szünetelt.

A Nagytómalmot a posztócéhből alakult ipartársulat 1918-ban eladta a Soproni Városszépítő Egyesületnek fürdőtelep létesítése céljából. Jóllehet 1842-től kezdve a tómalmi fürdőélet korlátozott mértékben ugyan, de folyamatos volt, a tulajdonosváltás célja egy nagyobb szabású fürdőtelep létrehozása volt.

Ennek keretében épült meg 1920 és 1922 között Schneider Ferenc építész tervei alapján a strandfürdő, a 14 szobás szálló és vendéglő. A strandfürdő 1930-ban Hárs György építész tervei alapján bővült tovább. Ekkor létesült a bevezető úttal párhuzamos, cölöpökön álló kabinsor és az 50 méteres távolságot befogó U alakú deszkamóló, amelyen a tó legmélyebb helye fölött egy körülbelül 4 méter magas ugrótorony is volt. A harmincas években a stranddal szembeni domboldalon néhány nyári villa is épült.

A II. világháborúban Tómalom fürdőt lebombázták. 1945 őszén a tómalmi épületegyüttest, tehát a szállót, a strandépületeket, a villákat és a Posztós Ipartársulat műhelyépületét, a volt malmot egy szovjet alakulat téli szállásnak foglalta le.

A háború után újjáépítették a fürdőt, de a malom teljes mértékben elpusztult. A fürdő jelenlegi állapota abban az időben alakult ki, és kisebb változtatásokkal a mai napig így üzemel.

A 90-es évek elejétől a Fürdőüzemeltető Kft., 2002. óta a mai nevén Soproni Vízmű Zrt. üzemelteti, tulajdonos a Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata.

Az elmúlt években a tulajdonos jelentős beruházásokat hajtott végre a fürdő népszerűségének növelése érdekében. 2008. óta a gyermekek a tómederben kialakított, biztonságos, körbezárt, állandó vízmélységű vízfelületet használhatnak, melyhez egy kisméretű csúszda is használható.

2012-ben a főépület emeletráépítéssel bővült, mely magába foglalja a beléptető pénztárhelyiséget is. A különálló korszerűtlen építmények megszűntek, ezek funkciói az épületbővítéssel egyidőben központosítva valósultak meg. Ugyanebben az évben újáépült a megdőlt utcafronti kőkerítés is, mely új arculatot is biztosít a fürdőnek.

Mindemellett új játszótér, korszerű büfé, esztétikus szabadtéri zuhanyzók és öltözőfülkék épültek.

A strand szolgáltatásaként modern vízi eszközök kölcsönözhetőek (kajak, vízibicikli, vízicsopper, csónak).

A technikai fejlesztések mellett folyamatosan kiemelt figyelmet fordítanak a zöldterület frissítésére, parkosításra.

Nyitvatartás:

Előszezonban: május 1-től május 31-ig 11.00-19.00

Főszezonban: június 1-tól szeptember 2-ig 08:30 -20:30

Utószezonban: szeptember 3-tól szeptember 30-ig 11.00-19.00 

A fürdő értékelése 4,7 pontos a Google-on 186 vélemény alapján.

Tómalom fürdő

Ha megmártóznál a Fertő-tóban, mutatok egy szuper strandot Ausztriában.