fbpx
méhek világnapja

Nélkülözhetetlen dolgozók: a méhek

Hosszú idő után kinyithattak a vendéglátóhelyek teraszai és mi újra élvezhetjük ennek minden előnyét… és hátrányát. Veled is történt már, hogy kedvenc süteményed kénytelen voltál megosztani egy arra járó zümmögő méhvel, igaz? Megpróbáltad elhessegetni, aztán persze rémülten ugrottál fel, mikor feléd vette az irányt. Ismerős a helyzet… Mégsem szabad ilyenkor egyszerűen lecsapnunk az édesszájú érdeklődőt, mert többet tesz értünk – és az asztalunkra kerülő sok finomságért – mint gondolnánk.

„Ha a kipusztulnak a méhek, az emberiség csak négy évvel éli túl az eltűnésüket” – szól a sokak szerint magától Albert Einsteintől származó idézet. Akár a világklasszis tudós szájából hangzott el, akár nem, egy biztos: egy olyan kiváló elme, mint Einstein is méheink védelmét sürgette volna. Olyan globális probléma ugyanis a méhek drasztikus csökkenése, hogy 2019 őszén az Eartwatch Institute nevű természetvédelmi szervezet hivatalosan a bolygónk legfontosabb élőlényeinek nyilvánította őket. A méhek védelmére hívja fel a figyelmünket az ENSZ kezdeményezése is, amely május 20-át a méhek világnapjává nyilvánította.

Az apró rovarokkal mindenki találkozott már az élete során – akár kellemesen, akár kellemetlen körülmények között – de kevesen tudják, hogy valójában nagyon is függünk tőlük. Elsőre meglepően hangzik, de a méheknek rendkívül fontos szerep jut a mezőgazdaságunk működésében, hiszen a növények beporzásáért ők felelnek. Elképesztő adat, de napjainkban a Föld mezőgazdaságának 70%-a függ a méhek szorgos munkájától, nélkülük a növények szaporodása megszakadna, vagyis többek között elbúcsúzhatnánk a csokoládétól, a kávétól és természetesen a gyümölcsöktől is. 

A mézet semmi máshoz nem hasonlítható édes íze teszi az egyik legnépszerűbb csemegévé, de nem utolsó sorban segít egészségünk megőrzésében is. Elődeink egyenesen csodaszernek tartották: a mézet, a viaszt, a méhpempőt és a propoliszt már az ősidők óta használják gyógyszerek készítésére. Mára már tudományos kutatások is bizonyítják, hogy a méz baktériumölő hatással bír, használható torok-, orr- és fülfertőzés ellen, jótékonyan hat az izomzat és a szívizomzat működésére, segít az emésztésben, tisztítja a vért, serkenti a vérkeringést és még vérnyomáscsökkentő hatással is bír. 

Mi a Szitakötőben nem csak május 20-án, hanem egész évben odafigyelünk a méhek védelmére; éppen ezért vendégeink a saját méheink által gyűjtött mézet fogyaszthatják, mely természetesen otthonra is megvásárolható.