fbpx
Fertő-táj

Mért válaszd a Fertő-tájat? 10 okom van rá!

Ha jártál már nálunk, akkor nem kell magyaráznunk, hogy miért a legjobb választás a Fertő-táj, akár pihenésre, akár kirándulásra vágytál az itt töltött időben. De lehet, hogy az ezernyi látnivaló közül valami kimaradt legutóbb? Vagy te még csak kacérkodsz a gondolattal, hogy a Fertő-tó környékére utazz? Segítünk dönteni. Hogy miért épp a Fertő-tájat válaszd? 10 okom van rá!

1.  Világörökségi helyszín

A Fertő kultúrtáj Magyarország és Ausztria közös világörökségi helyszíne; a Fertő tavat és a környékén található településeket az UNESCO 2001-ben vette fel a világörökségek listájára. Így olyan nevek között büszkélkedhetünk a Fertő-tájjal, mint a párizsi Notre Dame vagy az olaszországi Pompeii. A Fertő-tó és környéke régészeti emlékeivel, műemlékeivel, szőlő- és borkultúrájával, illetve egyedülálló növény- és állatvilágával érdemelte ki a felvételt.

2. Páneurópai Piknik emlékpark

A szocializmus évei alatt Magyarország és Ausztria között is működött a vasfüggönynek nevezett kerítésrendszer, amely kétfelé szelte Európát: a határ, amely elválasztotta a “Nyugatot” Kelet-Európától. Azonban a vasfüggöny 1989. augusztus 19-én a Páneurópai Piknikként meghirdetett demonstráció alatt – ha akkor még csak ideiglenesen is – ledőlt, és a magyar-osztrák határon több száz, a kommunista NDK-ból (Német Demokratikus Köztársaság) menekülő jutott át, hogy meg se álljon a NSZK-ig (Német Szövetségi Köztársaság). A Páneurópai Piknik egy fontos mérföldkő volt a német újraegyesítéshez, vagy ahogy később Helmut Kohl német kancellár fogalmazott: “A berlini fal első tégláját a magyarok ütötték ki”. Az ikonikus esemény emlékét az eredeti helyszínen kihagyhatatlan emlékpark őrzi. 

3. Széchenyi Kastély és mauzóleum

Nagycenken találjuk a Széchényi család kastélyát, melynek leghíresebb lakója – Kossuth Lajos szavaival élve – a legnagyobb magyar, vagyis gróf Széchenyi István volt.

A kastélyt 1741-ben kezdték építeni barokk stílusban, azonban az épület a következő száz év alatt klasszicista jegyeket is kapott több átépítésnek köszönhetően. Ma a Széchényi család történetét és Széchenyi István életét bemutató kiállításnak ad otthont. A kastéllyal szemben a 250 éves, 2600 méter hosszú hársfasor vezet el minket Széchenyi István fiának, a világutazó Bélának és feleségének síremlékéhez, a Széchényi mauzóleumhoz. 

4. Fertő-tó

A vízközeli szórakozásra vágyóknak ajánljuk a Fertő-tavat, Közép-Európa harmadik legnagyobb állóvizét, amely gyönyörű természeti környezetben fekszik. Bár nagyobbik része Ausztriához tartozik. A magyarországi partszakaszon sajnos a strand nem használható, ha azonban horgászatra adnád a fejed, a szükséges felszereléseket is meg fogod találni. Ahogy a Fertő-táj, ennek részeként maga a tó is a világörökség része, és a Fertő–Hanság Nemzeti Park területén található. Így a nemzeti park is kínál programokat: kenuval fedezheted fel a Fertő-tó nádasát, vagy akár kipróbálhatod a park egyedi fejlesztésű, elektromos meghajtású hajóját is.

5. Esterházy-kastély

A Széchényi család neve mellett valószínűleg az Esterházy név azon történelmi magyar családnevek egyike, amely külföldön is jól ismert. A “magyar Versailles-nak” is nevezett Esterházy-kastélyt – ahová még Mária Terézia is ellátogatott – a 18. század második felében Esterházy “Fényes” Miklós építette. A barokk kastély híres az azt körülvevő, 300 hektáros franciakert mellett a hozzá tartozó muzsikaházról is, ahol közel 20 évig élt Joseph Haydn zeneszerző. Haydn vezetésével Eszterháza Európa szerte híressé vált az ott tartott opera előadásokról és hangversenyekről. A komolyzenének napjainknak is meghatározó szerep jut a kastély kulturális programjaiban.

6. Fertőszéplaki tájházak

Kiemelkedően különleges a Fertőszéplakon található néprajzi gyűjtemény, mert öt, egymás mellett található házat sikerült megóvni az utókornak. Így a hagyományos háztípus bemutatása mellett ízelítőt kapunk az egykori utcakép hangulatából is. A 19. század végén épített öt tájház oromfalas és tornácos, a Kisalföld népi művészetére jellemző fűrészfogas beépítésű. Ma a helyreállított házakban a Fertő-táj életének írásos és tárgyi emlékeit tekinthetjük meg. 

7. Fertőrákosi kőfejtő és barlangszínház

A kőszívű ember fiai leglátványosabb jelenetének helyszíne nem díszlet, hanem a valóság: a Jókai Mór könyvéből készült filmadaptáció ikonikus jelenetében itt láthatjuk az éppen hazatérő Baradlay Richárdot huszárjaival. A mesebeli helyszín nem más, mint a fertőrákosi püspöki kőfejtő, amely elképesztő terei és kitűnő akusztikája miatt ma barlangszínházként üzemel, nyaranta opera- és színházi előadásokkal, koncertekkel. A kőfejtőt magunk is felfedezhetjük, területén találjuk a Sziklai Benge Tanösvényt, illetve egy interaktív témaparkot is, ahol megismerhetjük a bánya kialakulásának történetét.

8. Balf gyógyító forrásai

Már a rómaiak is ismerték a Balfon feltörő gyógyforrásokat, amelyeket nem csak fürdésre használtak, de fogyasztottak is. A balfi víz igen jótékony hatással bír a szervezetre: gazdag lítiumban, magnéziumban, hidrogén-karbonátban és kalciumban is. Napjainkban megmártózhatunk a híres balfi gyógyfürdő vizeiben, vagy meglátogathatjuk a szabadon csordogáló forrást, melynek ivókútját Takács Győző képzőművész-keramikus készített a Zsolnay Porcelánmanufaktúrában.

9. Mithras-szentély

A panziónknak is otthont adó Fertőrákost és az ausztriai Fertőmeggyest összekötő, a Fertő-Hanság Nemzeti Parkon át vezető kerékpárút mellett titkos, római kori templomot fedezhetünk fel az erdő mélyén. Az 1866-ban feltárt szentélyt egészen 1989-ig a vasfüggöny zárta el az érdeklődők elől, helyreállítása 1992-ben történt meg. A Mithras isten kultuszához köthető misztériumvallás egykori szertartási helye 2001-ben az UNESCO világörökségi listáján is helyet kapott. 

10. Sopron

A “leghűségesebb várost” érdemes felkeresned, ha a Fertő-tájon jársz: Sopron hihetetlenül gazdag mind történelmi emlékekben, mind kikapcsolódási lehetőségekben. Ha a város történelmét fedeznéd fel, tégy egy kört a Várkerületen a római kori várfal tövében, mászd meg  a város jelképének, a Tűztoronynak a lépcsőit, és ne hagyd ki az óvárost sem. A természetbe vágyóknak ajánljuk a Károly-kilátót, a Soproni Parkerdő centrumát, vagy a város legkülönösebb látnivalóját a Taródi Várat, melyet egyetlen ember, Taródi István épített 50 év alatt. A város a soproni borvidék központja is, így a borok kedvelői is biztosan megtalálják a számításaikat. 

A kezdőképet kedves vendégünktől, Almási Bernáttól kaptuk.