fbpx
Föld napja

Környezetvédelem a Szitakötő Panzióban – Április 22. a Föld napja

Idén kicsit másképp, de közeleg a Föld napja! Úgy véljük, hogy még egy panzió sem lehet kivétel a környezet megóvásának kollektív feladata alól, így a Szitakötő is kiveszi a részét a bolygónk természeti védelméből.

1970 óta kerül megrendezésre a Föld napja, melyet azóta már nemzetközi szinten – 175 országban – ünneplünk, 1990 óta Magyarországon is. Sajnos a Föld napja programjait is érintik a COVID okozta nehézségek, így a máskor rendkívül tevékeny esemény programjai idén online kerülnek megrendezésre. Ám, ha nem is tölthetjük színes rendezvényeken a világnapot április 22-én, a környezetünk megóvása épp olyan fontos marad. Ezért szeretnénk elmondani nektek is, hogy panziónk mit tesz ennek érdekében – nem csak a Föld napján.

Kiemelkedően fontosnak gondoljuk környezetünk megóvásának egyik sarokkövét; az energiatakarékosságot. Így nálunk a Szitakötőben minden elektromos eszköz energiatakarékos, a világítást pedig minden helyiségben LED panelekkel biztosítjuk.

A másik sarokkő pedig a hulladék, melyre szintén különösen ügyelünk, hiszen nem csak a panzióban keletkező hulladékot gyűjtjük szelektíven, de a szobákban is két szemetest helyeztünk el; egyet az üveg, papír és PET hulladék számára, egyet pedig minden másnak.  Így azok a vendégeink, akik saját otthonukban szelektíven gyűjtenek, e téren is komfortosan érezhetik magukat nálunk. 

A konyhai és a kerti hulladékot komposztáljuk. A komposztálás az egyik legjobb és legtermészetesebb dolog, ami a szerves hulladékkal történhet. Az így keletkező humuszos anyagot az év során a kertben, a növények tápanyagutánpótlására használjuk.

Igyekszünk a keletkező hulladék mennyiségét minél inkább csökkenteni, ezért az idén áttértünk a textilszalvéta használatára.

Mind tudjuk, hogy a hipermarketekben kapható élelmiszerek nagy része hatalmas utat tesz meg a termelőtől az asztalunkig. A szállítás és az alkalmazott csomagolás rendkívül környezetterhelő. Bár a panziónkban sem tudunk minden ilyen terméket elkerülni, de amit lehet, helyi termelőktől szerzünkbe. Így mindig garantáltan friss élelmiszerek kerülnek a reggeli tányérokra.

Reméljük, hogy ezekkel az apró változtatásokkal is kényelmesebbé, élvezetesebbé és környezettudatosabbá tehetjük a nálunk töltött időt számotokra!