fbpx

Kihagyhatatlan kilátók, melyekre érdemes felmásznod

Idén kissé késve, de annál határozottabban érkezett meg a tavasz. Végre eljött az igazi kellemes kiránduló idő, így már semmi sem állhat az utunkba, hogy feltöltődhessünk a természetben. Veletek együtt már alig vártuk, hogy az idén hosszúra nyúlt hideg időszak véget érjen és elindulhassunk kirándulni. Éppen ezért, összeszedtünk nektek néhányat a kedvenc kilátóink közül, amelyeket ha nálunk jártok, érdemes felkeresnetek!

A fertőbozi Gloriett-kilátó
Erről a kilátóról el sem fogod hinni, hogy már több, mint 200 éve áll Fertőboz mellett, az emlékcsarnokot ugyanis alig egy éve újították fel, hogy eredeti pompájában ékeskedjen a Csúcsos-dűlő 187 méter magas dombján. A kilátót az 1800-as évek elején gróf Széchényi Ferenc építette József nádor tiszteletére, akivel a Napóleoni háborúk idején többször meglátogatták a dűlőt, hogy gyönyörködhessenek a tájban. Nem véletlen, hiszen az épületből nem csak a Fertő-tájat a Fertő-tóval, a Fertőmelléki-dombságot, de tiszta időben még a kb. 60 kilométer messze fekvő Pozsonyt is láthatjuk.

A soproni Károly-kilátó
Szintén páratlan kilátás nyílik a Sopronban, a 398 méter magas Károly-magaslaton található Károly-kilátóról is. A kőépület kétszintes tetőteraszáról nem csak a várost, de Fertőrákost, Balfot, a Fertőmelléki-dombságot, a Fertő-tavat, hanem Harkát, Kópházát, de tiszta időben még az ausztriai Schneeberg havas csúcsait is láthatjuk. Ezek után nehéz elhinni, hogy ilyen látványban részünk lehet akkor is, ha nincs komoly hegymászó tapasztalatunk; de van egy jó hírünk! A Károly-kilátó az egyik legkönnyebben megközelíthető magaslatunk, hiszen aszfaltos sétaút vezet fel minket kényelmesen az önmagában is gyönyörű Soproni Parkerdőn keresztül.

Várhely-kilátó
A Soproni Parkerdőben azonban nem a Károly-kilátó az egyetlen magaslat, hiszen összesen nyolc kilátó található a parkon belül. Igaz, a leglátogatottabb a Károly-kilátó, mégsem mehetünk el az ugyancsak kivételes Várhely-kilátó mellett. Az említett nyolc helyi kilátó közül ez az egyik legrégebbi, 1885-ben épült. Később többször felújították, illetve újjáépítették, de panorámáját nem kezdte ki az idő vasfoga: észak-kelet felé láthatjuk innen Sopront, Bánfalvát, a Fertő-tavat, míg nyugatra Ágfalvát és a Schneeberg vonulatait, de még Fraknó várát is. A névadó Várhely, mely a Soproni-hegység egyik csúcsa, 482 méter magasan helyezkedik el, így ezt a kilátót már az edzettebb kirándulóknak ajánljuk. Ám ez ne tántorítson el, ha kihívásra vágysz, mert a legtöbb erdőjáró szerint a Várhely kilátónak vannak a legjobb adottságai.

Magas-bérci kilátó
A fentiekhez képest egészen fiatal, alig 16 éve épített kilátó, amelyet a hosszabb túrákat kedvelőknek emeltek. A környéket korábban – a Vasfüggöny idején – csak engedéllyel lehetett látogatni, így igen kevés a turistaút errefelé. A 2005-ben emelt kilátóhoz épített, Brennbergbánya felől megközelíthető út azonban szinte végig aszfaltozott, így kényelmes gyalog és biciklivel, autóval egyaránt. Különlegessége abban rejlik, hogy a Soproni-hegység legmagasabb magyarországi pontján, 557 méteren tör az ég felé. A korábban említett Soproni Parkerdő kilátóitól eltérően egészen más panoráma tárul elénk a magasból: a fenyős, laposabb erdőkép fölé emelkednek a távolban a Schneeberg, és a szintén ausztriai Rax hegység sziklavonulatai.